Velg dekk i henhold til overflaten du kjører på

dekk-brukstid

Dekk er viktig for at bilen din skal kunne kjøre trygt. Bedre dekk gir bedre sikkerhet. Billige dekk kan lett bli dyrere i det lange løp enn hvis du investerer i høykvalitets dekk. Gode dekk skal ha langt dekk brukstid, lav rullemotstand og kort bremseavstand. Du må sørge for å velge riktig dekk til bakken du skal kjøre på. Om sommeren bør du velge sommerdekk til bilen din som passer bakken, samt bil- og kjøreegenskaper. Velg SUV-dekk for din SUV og dekk tilpasset en elbil hvis du har en eller en hybrid.

 

For vinteren må du velge vinterdekk som følger bakken du vanligvis kjører på. Piggdekk er best for isete overflater som inkluderer is og hardpakket snø. Friksjonsdekk, også kjent som piggfrie dekk, er bra for alle vinterforhold og gir mer fleksibilitet da du kan bruke dem i en lengre periode, og du kan kjøre med dem i alle land. Om vinteren er dekkvalg viktigere, da det er vanskeligere å kjøre på vinterforhold. Dekk som kan utvise en kort bremseavstand på snø og is er verdifulle i tillegg til at de har lav rullemotstand.

 

Når du kjøper vinterdekk er det viktig at du har vinterdekk i alle posisjoner, det er ikke nok å bare kjøpe to deler og legge dem på drivakselen. Dekk bør også skiftes ut samtidig, slik at alle dekkene har samme grep. Hvis du har dekk med forskjellige grep, reduseres stabiliteten til bilen, og det kan lett over- eller understyre. Så du må sørge for å rotere dekkposisjonen mellom foran og bak for å jevne ut forskjeller i slitasje. Hvis du har et elektrisk kjøretøy, er behovet større for å rotere oftere ettersom de har høyere slitasje. Det er derfor viktig å sørge for at dekkene anbefales til bruk med en elbil hvis du har en.

 

Sommerdekk skal også ha lav rullemotstand, sørg for at dekkene også har kort bremseavstand på dekkets etikett. Lav rullemotstand gjør dekkene mer økonomiske ettersom de slites mindre og dermed varer lenger. Det hjelper også bilen til å trekke mindre drivstoff når du kjører. Dette gjør dem til et mer økonomisk valg enn billige dekk. De gir også høyere sikkerhet og bedre kjørekomfort.

 

Hvis du tar godt vare på dekkene dine ved å kjøre forsiktig, må du sørge for at sideveggene ikke har synlige skader og at du måler mønsterdybden for å være sikker på at du ikke går under 4 mm, så kan du kjøre trygt. Når du når 4 mm, er det på tide å bytte dekk til nye dekk. Dekkbytte kan gjøres ved å resirkulere de gamle dekkene av dekkforhandleren og sette nye dekk på de gamle hjulene. Forsikre deg om at dekkene har nok luft i seg. Lavt dekktrykk resulterer i økt slitasje og drivstofforbruk, som raskt kan bli kostbart. Sjekk dekktrykket når du fyller på tanken.